New Single Post

Καλύτερα αποτελέσματα με νέες ογκολογικές θεραπείες

Jan 25, 2017News/Media

 

Καλύτερα αποτελέσματα με νέες ογκολογικές θεραπείες

Είναι πλέον γνωστό από τα πρόσφατα Ογκολογικά Συνέδρια ότι υπάρχουν νέες ραγδαίες εξελίξεις στην τομέα της Ογκολογίας με νέα φάρμακα που έχουν πολύ καλά αποτελέσματα είτε μόνα τους είτε και με καινούργιους συνδυασμούς θεραπειών.
Ένα από αυτά, το Nivolumab ( Opdivo® )έχει εγκριθεί για τη θεραπεία του μη- μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα. Αρχικά είχε εγκριθεί για μη-πλακώδες καρκίνο του πνεύμονα , αλλά έχει τώρα εγκριθεί για όλους τους τύπους.

Ο Μη-μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα είναι μια από τες κύριες αιτίες θανάτου από καρκίνο στην Ευρώπη . Οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζονται με προχωρημένη νόσο, και η μεγάλη πλειοψηφία βασίζετε σε θεραπεία με χημειοθεραπεία. Παρά το γεγονός ότι η χημειοθεραπεία είναι συνήθως αποτελεσματική αρχικά, σχεδόν όλοι οι ασθενείς υποτροπιάζουν και συνεχίζουν σε δεύτερης η και τρίτης γραμμής θεραπείες .

Υπάρχουν τώρα πολλαπλές αναφορές (σε συνέδρια και ιατρικά έντυπα) που καταδεικνύουν την αποτελεσματικότητα των αναστολέων PD-1 σαν το Nivolumab σε ασθενείς των οποίων η νόσος είχε παρουσιάσει εξέλιξη κατά τη διάρκεια ή μετά τη χημειοθεραπεία με βάση την πλατίνα.

Μια μελέτη-ορόσημο η οποία έγινε από την ομάδα του Dr .Borghaei και δόθηκε στη δημοσιότητα στο NEJM τις 27 Σεπτεμβρίου 2015 έδειξε ότι σε σύγκριση με το φάρμακο Docetaxel (Ταξανη εγκεκριμένη ως θεραπεία δεύτερης γραμμής) σε μια τυχαιοποιημένη μελέτη με 582 συμμετέχοντες, οι ασθενείς που τους χορηγήθηκε Nivolumab είχαν σημαντικά υψηλότερο ποσοστό ανταπόκρισης (19% έναντι 12%) και η βελτίωση της μέση επιβίωση ήταν σαφώς καλύτερη (12.2 έναντι 9.4 μήνες).

Το πιο σημαντικό είναι ότι στους 18 μήνες , το 39% των ασθενών που έλαβαν Nivolumab ήταν ζωντανοί σε σύγκριση με το 23% των ασθενών που έλαβαν αγωγή με Docetaxel. Η τοξικότητα ήταν επίσης σημαντικά μικρότερη (10% μεγάλου βαθμού επεισόδια τοξικότητας στην ομάδα Nivolumab έναντι 54% στο σκέλος της Docetaxel).

Όλα αυτά τα αποτελέσματα από τες νέες μελέτες δείχνουν ότι πλέον έχουμε τώρα ένα νέο φάρμακο στον αγώνα κατά του καρκίνου με ένα διαφορετικό μηχανισμό για τη θεραπεία των ασθενών με μη-μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

Προφανώς εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές προκλήσεις ακόμα , συμπεριλαμβανομένου και του μεγάλου κόστους αυτών των νέων φαρμάκων και επίσης είμαστε σε φάση όπου διερευνούμε μέσα από κλινικές δοκιμές τη χρήση τους νωρίτερα στη πορεία της ασθένειας (π.χ., αρχική θεραπεία για μεταστατική νόσο και ίσως ως επικουρική θεραπεία σε ασθενείς υψηλού κινδύνου μετά από εκτομή της νόσου).

Οι νέες Θεραπείες αυτές δίνουν μια νέα πνοή με καλύτερα αποτελέσματα σε πολλά είδη καρκίνου και δίνουν πολλαπλές επιλογές θεραπείας σε μας τους Ογκολόγους στον αγώνα κατά του καρκίνου.

Του Δρ. Γιώργου Άστρα Ογκολόγου στο American Medical Centre & στην Ygeia Polyclinic